Mätregler/Mätbrev

Mätregler i Sverige

SRS

Här finns mer information om SRS.

Texel

Här finns vår Texel hantering.

15 reaktioner till “Mätregler/Mätbrev”

 1. Hejsan!

  Jag och min far har nyligen köpt en Nacra F20 carbon som vi ämnar att kappsegla en hel del. Nacra F20 carbon är en strikt entypsklass som är rätt stor i Europa men det finns i dagsläget vad vi vet bara en båt av sådan sort i Sverige och det är vår. I och med att det bara finns en här får vi kappsegla med den i srs-tävlingar. Den tidigare ägaren fixade ett srs-tal på den vilket landade på 1,97 vilket både vi och han tyckte verkade väldigt högt för den båten.

  Nu när vi är ägare av den hade vi tänkt att försöka söka om ett nytt srs-tal. Då modellen har funnits i 3 år i Europa har den kappseglats flitigt och det har resulterat i att den har fått ett Texelrating på 89. Vi har försökt att jämföra detta tal då det verkar vara det som alla verkar att gå efter inom flerskrovssegling med srs-tal och har kommit fram till att srs-talet borde vara ungefär 1,85. Kan detta verka rimligt?

  Om det verkar rimligt undrar vi lite hur man skall lägga upp det för SSF och om man kan jämföra srs-talet med tr-talet för att kunna få ned lystalet till ett mer rimligt tal.

  Vi är också sugna på att åka med båten ned till Nederländerna och köra Round Texel och undra då om man måste ha ett tr-tal på båten?Vi seglar för närvarande för Lidingö Jolleseglare.

  Vi är väldigt tacksamma om vi kan få hjälp

  Vänliga hälsningar

  Anton Svensson och Marcus Svensson

  Antons_93@Hotmail.com

  076-611 99 94

  1. Hej,

   Kul att ni köpt en F 2o som ni ska kappsegla med. För tävlingar i Holland, kanske det är bäst att tala med arrangörerna där om krav på mätbrev, texeltal etc, men kontakta Gabriel von Euler som är experten och SSF:s mätbrevsansvariga. (Tillika SCTS-medlem)
   Du når honom på e-mail: gabriel.von.euler@gmail.com

 2. Fatter ikke at alle kan bruke de samme tallene, Hvor for skal Danmark, Sverige, Norge, ha forskjell på hvilken tall verdi for en båt får ? dette gjelder ikke bare for flerskrog, men også for halvbåtene (mono)
  Hvorfor skal det være så vanskeligt og kunne enes om et system ?

 3. OBS: at efter Danske Texel blev lagt på Dansk Sejlunion, er der fel i beregningen af både uden sænkekøle/stiksværd og fradrag for 2 propellere kan heller ikke fås. Det norske Texelark giver samme resultater som det hollandske. Ingen Excel-ark opfylder Texel-reglen ved beregning af overhang/længde.

 4. Texel

  Ser att vår syster eller broder -organisation i Danmark, Multihulls Denmark har överlåtit administrationen av Texel till Dansk Seilunion. Det ger danska flerskrovsseglare dignitet på kappseglingar både i och utanför Danmark.
  Visst vore det självklart att SCTS gör likaledes och kommer med en officiell inlaga till Svenska Seglarförbundet om att de står bakom svenska fllerskrovsseglares mätetal enligt Texel.
  Styrelsen, kappseglingsansvarig, vad säger ni?

  1. Hej
   Ja det er rigtigt at Dansk Sejlunion fra i år varetager administrationen af Texel i Danmark, og det er netop sket for at højne stabilitet og troværdighed. Vi vil arbejde for at det bliver lettere at sejle på tværs af landegrænser – f.eks. på Öresund. Vi vil derfor gerne i samarbejde med SCTS om at registrere svenske flerskrogssejlere et gyldigt Texelmålebrev. Møder man op med et de rigtige målinger og vejning foretaget af en autoriseret svensk måler kan man fremover blive registreret i Dansk Sejlunions Texelregister. Vi har kun målebreve elektronisk, således at klubber der arrangerer kapsejlads henter målene på Dansk Sejlunions hjemmeside.
   Vi skal fremover betale en årlig kapsejladslicens på DKR 250 pr. år.
   Lad os få startet den dialog
   mvh
   Henrik Voldsgaard
   På vegne af Dansk Sejlunions Tekniske Udvalg for flerskrogsbåde

   1. Henrik

    Jag talar inte för SCTS då jag inte är med i styrelsen men jag synes du skall ha respons på ditt trevliga inlägg i debatten.

    Stort tack till Dansk Sejlunion för erbjudandet att hjälpa Svenska seglare med Texel. Jag hoppas ni förstår att jag helst vill att Svenska Seglarförbundet står bakom Svenska seglare. Vi får se hur det går med den saken. Vilket det än blir så kommer ni på något sätt att höra från mig igen. Det börjar blir ont om tid för att få ordning på mätetalen inför sommaren.

    Anders

    1. Hej Anders
     Det forstår jeg, og det vil også være bedst med en svensk løsning – men det allerbedste er, at der er basis for en løsning nu og her. I Danmark tog det os 3 år fra første henvendelse til Dansk Sejlunion og frem til beslutningen blev truffet. Det er vist det nærmeste man kommer extremsport i beslutningsprocesser 🙂 Forhåbentlig er I mere beslutningsstærke.
     Henrik
     henrik@voldsgaard.com

  1. Nu går det att ansöka om SRS-mätbrev. Instruktioner och blanketter finns på SSFs hemsida under fliken SRS flerskrov.

 5. Enligt Gabriel så sker all hantering av mätbrev numera direkt på Seglarförbundets hemsida. Kolla
  Gabriels kommentar nedan

  1. I Flerskrovsbladet står det att man skall gå in på SFF och ladda ner en xls fil. Jag hittar inte den. Skall vi använda det fasta formuläret som din länk går till? Det tycks vara för kölbåtar.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.