Mätregler/Mätbrev

Mätregler i Sverige

SRS

Här finns mer information om SRS.

Texel

Här finns vår Texel hantering.

6 reaktioner till “Mätregler/Mätbrev”

 1. Hejsan!

  Jag och min far har nyligen köpt en Nacra F20 carbon som vi ämnar att kappsegla en hel del. Nacra F20 carbon är en strikt entypsklass som är rätt stor i Europa men det finns i dagsläget vad vi vet bara en båt av sådan sort i Sverige och det är vår. I och med att det bara finns en här får vi kappsegla med den i srs-tävlingar. Den tidigare ägaren fixade ett srs-tal på den vilket landade på 1,97 vilket både vi och han tyckte verkade väldigt högt för den båten.

  Nu när vi är ägare av den hade vi tänkt att försöka söka om ett nytt srs-tal. Då modellen har funnits i 3 år i Europa har den kappseglats flitigt och det har resulterat i att den har fått ett Texelrating på 89. Vi har försökt att jämföra detta tal då det verkar vara det som alla verkar att gå efter inom flerskrovssegling med srs-tal och har kommit fram till att srs-talet borde vara ungefär 1,85. Kan detta verka rimligt?

  Om det verkar rimligt undrar vi lite hur man skall lägga upp det för SSF och om man kan jämföra srs-talet med tr-talet för att kunna få ned lystalet till ett mer rimligt tal.

  Vi är också sugna på att åka med båten ned till Nederländerna och köra Round Texel och undra då om man måste ha ett tr-tal på båten?Vi seglar för närvarande för Lidingö Jolleseglare.

  Vi är väldigt tacksamma om vi kan få hjälp

  Vänliga hälsningar

  Anton Svensson och Marcus Svensson

  Antons_93@Hotmail.com

  076-611 99 94

  1. Hej,

   Kul att ni köpt en F 2o som ni ska kappsegla med. För tävlingar i Holland, kanske det är bäst att tala med arrangörerna där om krav på mätbrev, texeltal etc, men kontakta Gabriel von Euler som är experten och SSF:s mätbrevsansvariga. (Tillika SCTS-medlem)
   Du når honom på e-mail: gabriel.von.euler@gmail.com

 2. Fatter ikke at alle kan bruke de samme tallene, Hvor for skal Danmark, Sverige, Norge, ha forskjell på hvilken tall verdi for en båt får ? dette gjelder ikke bare for flerskrog, men også for halvbåtene (mono)
  Hvorfor skal det være så vanskeligt og kunne enes om et system ?

 3. OBS: at efter Danske Texel blev lagt på Dansk Sejlunion, er der fel i beregningen af både uden sænkekøle/stiksværd og fradrag for 2 propellere kan heller ikke fås. Det norske Texelark giver samme resultater som det hollandske. Ingen Excel-ark opfylder Texel-reglen ved beregning af overhang/længde.

Kommentarer inaktiverade.